Kort om meg

Elahe Rahroniya er en iransk forfatter, poet, kritiker, skuespiller, filmskaper og politisk aktivist. Tekstene, filmene og kunstprosjektene hennes er sterkt kritiske til regimet i hjemlandet. I 2010, etter overvåking, trusler og harde avhør, flyktet Elahe til Malaysia i frykt for represalier.

Rahroniya har utgitt to diktsamlinger, en roman, en novellesamling og en rekke kritiske essays i Iran og i eksil, samt 14 bøker, 2 filmer og en rekke andre kunstverk som har blitt sensurert i Iran. Hennes første diktsamling Leilaobali ble utgitt i 2001 i Teheran, etterfulgt av hennes første roman The King of Yellow Rose Or The Serpent King, utgitt i 2007 av Markaz Publishing House. Hennes andre diktsamling The Sale Advertisement of Turkmen Horse ble utgitt i 2010, og hennes første dikthistoriesamling ‘The non-union versified lovehood’ en kunstbok med syv dikthistorier og åtte malerier ble utgitt i London av Mehri-forlaget. i 2019. I tillegg har hun jobbet med flere musikkkomponister som tekstforfatter. Hun har også vært nummer to av den katalanske prisen for 2021-poeter i eksil i Spania.

Rahroniya har en BA i engelsk oversettelse og en grad i interiørdesign og norsk språk. Bortsett fra hennes andre utdannelse innen teaterskuespill, maleri, filmskaping og fotografi. Ved siden av sine produktive litterære produksjoner har hun jobbet med konseptuelle kunstprosjekter, filmer, fotoinstallasjoner, illustrasjoner av egne bøker og har vært sterkt og politisk aktiv mot islamsk regime.

Hennes siste prosjekt laget i hemmelighet i Iran var Synthesis in Trash Bin, en fusjon av dokumentarfilm og kunstnerisk film fylt med symbolske referanser som fikk henne dypt i problemer med regjeringen. Etter 2 måneder med avhør og en betinget dom på fire års fengsel og store bøter forlot hun Iran for siste gang og ankom Stavanger Tilfluktsby i Norge som gjest forfatter i 2013. Nå bor hun i Norge og fortsetter å skrive og lage kunst på norsk og engelsk i tillegg til morsmålet persisk.

Her kan du lese sammendraget av hennes cv:

Cv

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *